«Χτίζω Λέξεις»: Το νέο λεξικό της NEUROLINGO από τις εκδόσεις ΚΟΝΤΥΛΙ

Ποιες είναι οι σημασίες της πρόθεσης περί όταν είναι πρώτο συστατικό ρημάτων, ποιο μπορεί να είναι το κοινό στοιχείο σημασίας ανάμεσα στα ρήματα περιβάλλω, περιέχω, περιπλανιέμαι; Με ποια μορφή και με ποια σημασία το ρήμα λέγω μπορεί να εμφανίζεται ως δεύτερο συστατικό άλλων ρημάτων (π.χ. επιχειρηματολογώ, στρατολογώ); Το πρωτότυπο αυτό λεξικό παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους «χτίζονται» οι νεοελληνικές λέξεις, ποια είναι δηλαδή τα συστατικά τους και πώς συνδυάζονται μεταξύ τους.

Περιλαμβάνει 220 περίπου λήμματα, και πιο συγκεκριμένα 140 πρώτα συστατικά και 80 δεύτερα συστατικά. Περιέχει αναλυτικά σχολιασμένες σημασίες, λίστες λέξεων, παραδείγματα χρήσης, συνώνυμα-αντίθετα και σημειώσεις για την ορθογραφία και την ετυμολογία. Αποτελεί σημαντική πηγή πληροφόρησης για το λεξιλόγιο της νέας ελληνικής, και ειδικότερα μπορεί να χρησιμεύσει στο σχεδιασμό και στη λύση γλωσσικών ασκήσεων. Η ανάπτυξη του λεξικού έγινε με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής επεξεργασίας και των εξειδικευμένων λεξικογραφικών εργαλείων της Neurolingo.

Το λεξικό «Χτίζω Λέξεις» παρουσιάστηκε από τους δημιουργούς του σε σχετική εκδήλωση που διοργανώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2010 στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, στην Αθήνα.

Επιστημονική επιμέλεια: Άννα Ιορδανίδου, Μαβίνα Πανταζάρα
Συγγραφική ομάδα: Βενέδικτος Ανδρέας Βασιλείου, Ελένη Τσεβά